INTREBARI FRECVENTE PRIVIND ASIGURAREA RCA:
INTREBARI FRECVENTE PRIVIND ASIGURAREA LOCUINTEI PAD:
INTREBARI FRECVENTE PRIVIND ASIGURAREA RCA:

Ce am de facut daca am fost implicat intr-un accident rutier ?
Detalii privind conduita in acest caz, in functie de situatiile posibile, gasiti pe site-ul nostru, la sectiunea Asistenta Daune.

Ce este constatul amiabil ?
De la 1 iulie 2009, accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale, si in care au fost implicate maximum doua vehicule, pot fi solutionate fara ca documentele de constatare sa fie intocmite de catre Politie, cu conditia ca Formularul de constatare amiabila sa fie completat si semnat de catre ambii soferi implicati in accident.

Se poate utiliza constatarea amiabila daca sunt indeplinite conditiile urmatoare:
  • accidentul rutier s-a soldat doar cu pagube materiale (fara vatamari corporale);
  • sunt implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului;
  • in urma accidentului nu au rezultat pagube si la alte structuri (stalpi, garduri, cladiri, etc);
  • accidentul a avut loc pe teritoriul Romaniei.
Odata completat corect, formularul trebuie depus la companiile de asigurari, care - pe baza acestuia, vor elibera documentele necesare intrarii in reparatie a autovehiculelor. Depunerea formularului de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul sa efectueze constatarea pagubelor, si apoi sa stabileasca vinovatia. Mai multe amanunte despre cum se stabileste vinovatia gasiti la http://www.constatulamiabil.ro/178_cum-se-stabileste-vinovatia.html.

Ce  reprezinta sistemul Bonus/Malus ?
Este un sistem legiferat, care  presupune acordarea de reduceri la prima RCA proprietarilor de masini care nu au fost implicate in accidente, sau o majorare de prima in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente, pe parcursul anului anterior de asigurare. In mod firesc, datorita acestui sistem costul asigurarii va creste, sau va scadea, in functie de cat de incarcat sau de curat este "cazierul rutier" al autovehiculului. 

Ce pot face daca am pierdut sau deteriorat  polita de asigurare ?
In baza unei cereri de emitere a unui duplicat, ce trebuie depusa la brokerul de asigurari sau la societatea de asigurari, se va elibera o copie a politei.
                       
Am vandut autovehiculul, dar polita RCA mai avea cateva luni de valabilitate. Pot recupera ceva din prima platita ?
Desigur, adresandu-va societatii de asigurare la care ati incheiat polita, direct sau prin intermediarul care v-a incheiat polita. Documentele necesare sunt : polita RCA in original, certificatul de radiere din circulatie al autovehiculului si o cerere prin care solicitati a vi se restitui prima neutilizata.

INTREBARI FRECVENTE PRIVIND ASIGURAREA LOCUINTEI PAD:

Ce persoane sunt obligate  sa incheie asigurarea  obligatorie a locuintei?
Polita de asigurare impotriva dezastrelor, prescurtat PAD,  este obligatoriu de incheiat pentru orice persoana fizica sau juridica ce are un interes asigurabil asupra locuintei, respectiv: proprietarul, administratorul, locatorul  sau imputernicitii si reprezentantii  acestora. Ei sunt aceia care vor achita prima de asigurare prevazuta de lege.

Cat costa incheierea acestei asigurari obligatorii?
Conform Legii nr.260/2008 prima de asigurare este de 20 euro anual, pentru locuintele de tip A si de 10 euro anual pentru locuintele  de tip B. Locuintele de tip A sunt cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, cu peretii exterior din piatra, caramida arsa sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic. Locuintele de tip B sunt cele  cu peretii exterior din caramida nearsa sau material nesupus unui tratament termic sau chimic.

Ce acoperire a riscurilor se primeste in schimbul  acestor sume?
Suma asigurata obligatorie este de maximum 20.000 euro  pentru fiecare locuinta de tip A, respectiv  de maximum 10.000 euro pentru locuintele de  tip B. Riscurile acoperite sunt riscul de cutremur de pamant, riscul de alunecare de teren, respectiv riscul de inundatie, ca fenomene naturale.

Daca avem incheiata o polita de locuinta facultativa in acest moment, mai trebuie  sa incheiem una obligatorie?
Da, polita facultativa urmand a primi la acoperire o fransiza egala cu suma asigurata de la polita PAD, pentru cele 3 riscuri acoperite de aceasta.

Ce se intampla daca vand acea locuinta? Noul proprietar mosteneste si polita, care ramane valabila pana la terminarea duratei contractuale?
Nu, iar prima platita nu se ramburseaza daca locuinta isi pierde destinatia locativa, sau daca este vanduta unui alt proprietar.